یکی از وظایفی که برای والدین در خانواده ها تعریف شده است تربیت فرزند است. تریبت فرزند از جمله حقوقی است که فرزندان بر والدین دارند. در تعریف تربیت آمده است: انتخاب رفتار و گفتار مناسب ، محیا کردن شرایط برای فعال شدن استعداد های نهفته فرد مورد تربیت است.
برای انتقال ایت تربیت به کودک راهاای وجود دارد از جمله مبانی تربیت، اهداف تربیت، مربی، متربی
تربیت هم آثاری فردی دارد و هم آثار اجتماعی را بهمراه دارد این آثار هماهنگی بین والدین ،
آیا تا به حال با خودتان فکر کردید که اهمیت تربیت فرزندان در چیست؟ اصلا مفهوم تربیت فرزند چیست؟ یا چگونه فرزندان خود را تربیت کنیم؟
اگرچه پاسخ به این سوالات آسان به نظر می رسد، اما این موضوعی واقعا پیچیده است. زیرا کودک در حال رشد مثل تکه ای خمیر است، که والدین نقش بسیار مهمی در شکل دهی به این خمیر خام دارند.
در واقع مغز کودک در حال رشد و تکامل است و سعی دارد خودش را به دنیا متصل کند، و این به والدین بستگی دارد که بهترین دنیا را برای کودکشان بسازند.
برای آشنایی بیشتر با راههای تربیت فرزند به سایت گلدون مراجعه کنید
تربیت فرزند از نظر روانشناسی
یکی از گسترده ترین و مهم ترین شاخه های علم روانشناسی، مربوط به روانشناسی کودک است. در واقع روانشناسی کودک به تمام مسائل مربوط به کودکان از جمله تربیت فرزند می پردازد.
این علم با بررسی تمام عوامل درگیر در تربیت فرزند، مانند عوامل محیطی، ژنتیکی، جنسیت، آداب و رسوم و… به والدین کمک می کند تا پدر و مادر بهتری باشند و در امر تربیت فرزند موفق تر عمل کنند.
در واقع روانشناسی کودک، عنوان می کند که رشد و تربیت صحیح کودک، همان چیزی است که در شکل گیری یک شخصیت سالم و اجتماعی اثر دارد. به همین دلیل است که روانشناسان و مشاوران کودک به کمک والدین آمده اند.
تربیت فرزند از چه زمانی شروع می شود؟
همه ما به عنوان والدین، هدف خود را بر این می گذاریم که هر کاری که می توانیم برای بهبود زندگی فرزندانمان انجام دهیم. ما کتاب های فرزند پروری را می خوانیم، درباره موضوعات مختلف تحقیق می کنیم، اما سوال اساسی که وجود دارد این است که تربیت فرزند از چه سنی شروع می شود؟
در حالی که هیچ دو کودکی دقیقاً در یک جدول زمانی رشد نمی کنند، دوره های زمانی حساسی وجود دارد که در آن به نقاط عطف رشدی اصلی می رسیم. یکی از حساس ترین دوره های زمانی در رشد و یادگیری کودک، از بدو تولد تا پنج سالگی است.
پنج سال اول رشد کودک به طرق مختلف برای سلامتی، رفاه و مسیر کلی زندگی آنها بسیار مهم است.
خوشبختانه، کارهای زیادی وجود دارد که والدین می توانند برای کمک به رشد و تکامل فرزندشان انجام دهند که در ادامه برخی از آنها را مطرح می کنیم.
روش تربیت فرزند
بر اساس سال ها تحقیق در علوم اعصاب و روان شناسی، چند روش تربیت فرزند وجود دارد که به شما کمک می کند، تربیت فرزند خود را موفق در پیش بگیرید که در ادامه آنها را شرح داده ایم.
1- باغبان باشید نه نجار
نجار ها چوب را به شکل دلخواه خود تراش می دهند، اما باغبان ها با پرورش منظره ای حاصلخیز به رشد خود به خود محصولشان کمک می کنند.
به همین ترتیب، والدین می توانند فرزند خود را به شکلی خاص، مثلاً یک نوازنده ویولن، تجسم کنند. یا می توانند محیطی را فراهم کنند که زمینه برای رشد سالم در هر جهتی که کودک می خواهد فراهم باشد.
در واقع مثل یک باغبان خوب، هنگامی که متوجه شدید که چه نوع گیاهی را پرورش می دهید و به عبارتی فرزندتان چه چیزهایی را دوست دارد، آنگاه می توانید “شرایط لازم را تنظیم کنید” تا ریشه دهد و شکوفا شود.
در ادامه مطلب، برخی از مادران بر کودکان را مورد بررسی قرار می دهیم. لطفا همچنان با ما همراه باشید.
قوی ترین پیوند عاطفی با کودک
اگر بخواهیم درباره نقش والدین در تربیت فرزندان صحبت کنیم، باید بگوییم که مادر اولین کسی است که فرزند خود را می شناسد و با او ارتباط برقرار می کند. حتی پس از تولد، مادر اولین مراقب فرزندان خود است.
نحوه تعامل آن ها با کودک در ماه ها و سال های اولیه تأثیر عمیقی بر کودک می گذارد، که در سال های بعد در محیط اجتماعی و عاطفی کودک منعکس خواهد شد.
ایجاد محیط مناسب برای توسعه مناسب
مادران مسئول محیطی هستند که کودک از همان ابتدا در آن حضور دارد. ایجاد فضای مناسب برای حرکت، خلاقیت و بازی، محیط مناسبی را برای رشد کودک فراهم می کند.
رشد رفتاری کودک
نکته دیگر در تربیت فرزند پسر و دختر این است که مادر فرزندش را بیشتر از هر کس دیگری می شناسد. بنابراین رشد رفتاری کودک را به دقت مورد بررسی قرار می دهد.
مشاهده کودک و گوش دادن به صدای او، به مادر این تصور را می دهد که در درون او چه می گذرد.
القای اعتماد و امنیت
مادران می توانند به کودکان بیاموزند که چگونه اعتماد کنند و قابل اعتماد باشند. زمانی که فرزندانتان به شما نیاز دارند، در کنار آن ها باشید و به آنان کمک کنید.
عشق و حمایت بی قید و شرط شما به کودکان کمک می کند تا احساس امنیت داشته باشند.
حفظ پیوند خانوادگی
مادر به فرزندش کمک می کند تا اهمیت خانواده را بیاموزد، زیرا او ستون فقرات خانواده است و همه را در کنار هم نگه می دارد.
وعده های غذایی را با هم میل کنید و فرزندتان را تشویق کنید که با اعضای خانواده وقت بگذراند.
نقش نظم در زندگی
از آنجایی که مادر در روزهای اولیه به کودک کمک می کند تا یک الگوی منظم را حفظ کند، این پیام را به او منتقل می کند که، با پیروی از یک سیستم منظم می توان به راحتی امور را مدیریت کرد.
کار سخت
کودک کار سخت را از مادرش یاد می گیرد.
از طرف دیگر ممکن است فرزند شما ببیند که در پایان روز خسته می شوید، اما اگر لذت و رضایتی را که از سخت کار کردن به دست می آورید را توضیح دهید، پیام درستی به او داده خواهد شد.
نقش پدر در تربیت فرزند
وقتی صحبت از نقش خانواده در تربیت فرزندان به میان می آید، گاهی اوقات می توان احساس کرد که پدرها در رتبه دوم قرار دارند. در فرهنگ عامه، تصور کلیشه ای از پدران وجود دارد که آنها را به عنوان والدینی که تقریباً به اندازه مادران برای فرزندانشان مهم نیستند، نشان می دهد.
اما در حقیقت، اگرچه عشق مادر مهم و ویژه است، ولی داشتن پدری فعال به همان اندازه در رشد سالم کودک مخصوصا در تربیت فرزند دختر اهمیت دارد.
در این بخش از مطلب، چند روش مهم تاثیرگذاری پدران بر رشد کودک را توضیح خواهیم داد.
رشد عقلی
یک پدر فعال می تواند به افزایش هوش هیجانی و توانایی های حل مسئله فرزند کمک کند. مطالعات نشان می دهد که کودکان دارای پدرانی که در سال اول زندگی فرزندشان به طور فعال مشارکت داشته اند، کنجکاوی بیشتری را نشان می دهند.
کودکانی که با پدران فعال بزرگ می شوند، در آزمون های شفاهی و ریاضی نمرات بالاتری کسب می کنند و کمتر احتمال دارد مدرسه را ترک کنند یا مرتکب جنایات نوجوانان شوند.
افزایش اعتماد به نفس
حمایت عاطفی پدر از فرزندش هدیه ای گرانبهاست. با کمک به بچهها برای درک میزان ارزش و دوست داشتنشان، بچههایی که پدرانی حمایتگر دارند، احتمالاً کودکانشان عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند و عموماً شادتر هستند.
آنها همچنین تحمل بیشتری در برابر استرس، ناامیدی، تردید، ترس و… از خود نشان میدهند.
عشق را احساس کن!
داشتن یک پدر فعال باعث می شود کودک احساس کند که دوستش دارد! داشتن پدر به عنوان منبع ثابت عشق و تشویق کمک می کند، تا اطمینان حاصل شود که کودکان شاد و سالم و با عزت نفس بالا رشد می کنند.
پدر یک الگوی واقعی است
پدران یک الگوی مثبت مردانه برای فرزندان خود ارائه می دهند و به تقویت رفتارهای خوب کمک می کنند. در نتیجه، کودکانی که رابطه بهتری با پدر خود دارند، مشکلات رفتاری کمتری دارند.
این کودکان همچنین با افزایش آگاهی نسبت به نیازها و حقوق دیگران، دلسوزتر و سخاوتمندتر هستند.
نتیجه گیری
در انتها باز هم تاکید می کنیم که تربیت فرزندان در خانواده کاری بسیار چالش برانگیز و مهم است. والدین باید با صبر و حوصله بسیار به تمام نیازهای کودک پاسخ دهند. زیرا همان طور که گفتیم، تربیت کودکان در سنین پایین تاثیر زیادی در موفقیت و یا شکست آنها در آینده دارد.
از آنجایی که تربیت فرزندان حساسیت های خاص خود را دارد، والدین می توانند با استفاده از مشاوره تربیت فرزند عملکرد بهتری داشته باشند. اگر برای تربیت فرزند خود نیاز به مشاوره دارید، روانشناسان کودک ما در مرکز مشاوره هم اندیشان آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.